wp

8 Mythes over de warmtepomp

1. Een warmtepomp maakt enorm veel geluid

De buitenunit van een hybride warmtepomp is niet geruisloos. Maar heel veel geluid maakt hij nou ook weer niet. Het geluid dat een buitenunit maakt, komt vooral door de verplaatsing van lucht en de werking van de pomp. Het geluid is vergelijkbaar met je vaatwasser en koelkast. Dit hoor je binnen niet. De binnenunit van een hybride warmtepomp is geruisloos. Daarbij gebruik je de hybride warmtepomp voor het verwarmen van je woning. Dus als jij of je buren ’s zomers lekker buiten zitten, is de pomp niet in gebruik.

Juiste plaatsing

De buitenunit van de warmtepomp zal bij juiste plaatsing en installatie, niet zorgen voor geluidoverlast. Adviseurs en installateurs van Energie in Huis kijken dan ook naar de beste plaatsing voor de buitenunit zodat je geen geluidoverlast zal ervaren.

Daarbij zijn hybride warmtepompen tegenwoordig al veel stiller. De Elga Ace beschikt daarbij over een nachtmodus. Deze zorgt voor een geluidsreductie van -/-5dB(A).*

2. Warmtepompen zijn niet efficiënt en verbruiken te veel stroom

Fout! Warmtepompen zijn in het algemeen juist heel efficiënt. De warmtepomp wordt aangedreven door elektriciteit maar levert daarmee 3 tot 4,5 keer zoveel verwarmingsvermogen op. Hoe efficiënt dit is hangt af van de COP-waarde (Coefficient of Performance) van je warmtepomp. Deze geeft aan hoeveel stroom de warmtepomp aan input nodig heeft om een bepaalde hoeveelheid warmte-energie terug te leveren. Bijvoorbeeld: heeft een warmtepomp een COP-waarde van 4? Dan levert de warmtepomp voor elke 1 kWh elektriciteit die het systeem verbruikt, 4 kWh aan warmte terug.

3. Warmtepompen zijn duur

Een warmtepomp vraagt in het begin om een hogere investering dan sommige andere verwarmingsoplossingen. Daarom staat de warmtepomp bekend als een dure oplossing. Maar door de besparing op gas verdient de warmtepomp zichzelf al na een paar jaar terug. Want na de installatie haal je gratis warmte uit de natuur. Daarnaast, kan je rekenen op een subsidie van de overheid. Daarmee wordt de aankoop financieel aantrekkelijker. Je bent dan met een ‘dure’ oplossing veel goedkoper uit. Na aftrek van de subsidie heb je al een Elga Ace hybride warmtepomp voor zo’n € 4000 tot €4500,- .

Voordelig financieren

Wil je je spaargeld liever voor iets anders bewaren? Dan kan je jouw warmtepomp ook laten financieren. Je betaalt de maandelijkse kosten van de investering dan af met de besparing op je energierekening. Check ons financieringsplan.

4. Helemaal gasloos is beter dan een hybride oplossing

Meestal niet. Met een warmtepomp helemaal van het gas af gaan vraagt op dit moment nog een forse investering. Daarbij is het voor veel woningen niet haalbaar. Wanneer je voor een hybride oplossing kiest bespaar je tot 70% van je gasverbruik voor een fractie van de prijs. Dit is een goede tussenstap richting gasloos. Je hebt de Remeha Elga Ace al vanaf € 3500,-

 

Aanschafprijs

Gasbesparing

Van het gas af

Vanaf € 15.000

100%

Hybride warmtepomp

Vanaf € 3.500

Tot 70%

 

De meeste woningen in Nederland kunnen nog niet van het gas af omdat ze onvoldoende geïsoleerd zijn. Wij adviseren om voorlopig voor een hybride warmtepomp te gaan. Wanneer deze in de toekomst aan vervanging toe is, is een overstap naar helemaal gasloos misschien wel mogelijk én rendabel.

5. Warmtepompen werken alleen met vloerverwarming

Een warmtepomp werkt met alle verwarmingssystemen die werken op basis van water. Belangrijk is dat de temperatuur van het water niet te hoog is. Bij vloerverwarming zit je daarom altijd goed. Heb je radiatoren? Dan is het belangrijk dat je woning nog voldoende warm wordt als er verwarmd wordt met water van maximaal 55 graden. Gelukkig kun je dit zelf controleren. Bekijk hiervoor de uitleg op de website van Milieucentraal: https://www.natuurenmilieu.nl/themas/energie/projecten-energie/duurzaam…

6. Voor een warmtepomp is een ingrijpende verbouwing nodig

Nee hoor. Tijdens de installatie worden de binnen en de buitenunit  van de warmtepomp geplaatst en wordt er een gevel of- dakdoorvoer voor de koelleidingen gemaakt. Dat is meestal in één dag gefikst.

7. Nieuwe techniek van een warmtepomp geeft hoog risico op storingen

De warmtepomp werkt op basis van dezelfde techniek als koelkasten en airco’s. Dit is dus een heel bekende en beproefde techniek. De hybride warmtepomp is een veilige oplossing omdat deze samen met je cv-ketel voor een warme woning zorgt. De cv-ketel neemt de warmtevoorziening over als de warmtepomp het niet aan kan of onvoorzien in storing schiet. Daarnaast bieden wij alleen A-merk producten aan en kiezen wij bewust voor de hybride warmtepomp van Remeha. 

8. In de toekomst moeten we van het gas af. Een hybride warmtepomp kopen is daarom nu een slecht idee

Voor de meeste woningen is helemaal van het gas af gaan op dit moment nog geen optie. Kan je dan beter wachten? Nee. Je kan namelijk wel alvast gedeeltelijk van het gas af. Met een hybride warmtepomp bespaar je 70% van je gasverbruik. De overheid ziet dit ook en wil daarom aankomende jaren met name gaan inzetten op hybride warmtepompen als tussenoplossing naar geheel gasloos.


 

 

Overstappen op een warmtepomp?

Wil je weten of een warmtepomp geschikt is voor jouw woning? En hoeveel je daarmee bespaart? Of heb je een andere vraag? We helpen je graag verder.

Ontvang advies op maat